To najlepsze naleśniki, jakie jadłam. W smaku przypominają popularny wypiek, a przepis jest prosty

Dodano:
Naleśniki biszkoptowe Źródło: Freepik
Naleśniki to jedno z najbardziej lubianych dań, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Możecie przygotować je w nieco zmienionej wersji, będą jeszcze smaczniejsze. Tłumaczymy, jak je zrobić.

Naleśniki biszkoptowe to wyjątkowo delikatne i puszyste placuszki, które swoją konsystencją przypominają biszkopt. Dzięki temu są idealną bazą do słodkich potraw i wspaniale będą smakować na przykład z dżemem, kremem czekoladowym czy świeżymi owocami i serkiem mascarpone. Jest to też ciekawa wariacja tego klasycznego dania – idealnie sprawdzi się wtedy, gdy tradycyjne naleśniki już wam się znudziły.

Jak zrobić naleśniki biszkoptowe? Prosty przepis

Naleśniki biszkoptowe to połączenie naleśników z biszkoptem. W przeciwieństwie do tego ciasta nie robi się ich jednak w piekarniku, a na patelni. Co więcej – nie opadają i jest gwarancja, że zawsze się udadzą. Smakują jednak równie dobrze, co biszkopt.

Przepis: Naleśniki biszkoptowe

Te naleśniki są lekkie jak chmurka i wyśmienicie smakują

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 250 g maki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie produktówNajpierw oddzielcie białka od żółtek, a masło rozpuśćcie w kąpieli wodnej.
  2. Mieszanie składnikówNastępnie wodę, cukier puder, cukier waniliowy, mleko, żółtka oraz rozpuszczone masło umieśćcie w naczyniu i dokładnie wymieszajcie mikserem.
  3. Dodawanie mąkiPrzesiejcie mąkę i dodajcie ją do powstałej masy, cały czas mieszając.
  4. Ubijanie białekBiałka z dodatkiem odrobiny soli ubijcie na sztywną pianę.
  5. Wyrabianie ciastaDelikatnie połączcie białka z masą (użyjcie do tego łyżki).
  6. Smażenie naleśnikówWykładajcie ciasto na rozgrzaną patelnię i smażcie naleśniki z obu stron, aż staną się lekko rumiane.

O czym pamiętać, robiąc naleśniki biszkoptowe?

Żeby wasze naleśniki wyszły naprawdę obłędnie lekkie i delikatne, musicie pamiętać o jednej, kluczowej czynności podczas ich przygotowywania. Chodzi o przesianie mąki, zanim dodacie ją do masy. Dzięki temu ciasto na te biszkoptowe naleśniki będzie odpowiednio napowietrzone. Kolejną ważną czynnością jest dokładne ubicie piany z białek – musicie uważać jednak, żeby ich nie „przebić”, dlatego nie możecie robić tego zbyt długo. W przeciwnym razie pęcherzyki powietrza zaczną pękać, a piana straci swoje właściwości – będzie mniej elastyczna i zacznie opadać.

Jak przygotować oryginalne naleśniki?

Nie musicie ograniczać się do przygotowywania naleśników w ich klasycznej formie. Śmiało możecie eksperymentować również z tą potrawą. Ciekawym pomysłem jest przyrządzenie francuskich crêpes, które nie mają sobie równych. Są one bardzo cienkie, a przy tym fantastycznie chrupiące. Tradycyjne ciasto na naleśniki możecie urozmaicić też o płatki owsiane – wyjdą naprawdę bardzo smaczne, a w dodatku będą jeszcze zdrowsze. Możecie też przygotować superszybkie naleśniki bez mąki – wystarczy wymieszać ze sobą trzy produkty: jajka, serek mascarpone i masło, a następnie usmażyć. Dla prawdziwych łasuchów idealnie sprawdzą się z kolei naleśniki budyniowe – do ciasta dorzuca się po prostu jeden budyń w proszku, najlepiej o smaku waniliowym.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...